یکی از رایجترین مشکلات کاربران کالاهای دیجیتال، داغ شدن آنها است. تمام این وسایل از خود حرارت تولید میکنند که این مشکل جزئی از ماهیت پردازنده دستگاهها است و هیچ راهکار قطعی برای جلوگیری از آن وجود ندارد.
از طرفی اگر نتوانید این حرارت تولید شده را کنترل کنید، به پردازنده دستگاه آسیب میرسد یا در غیر این صورت، سرعت آن را کند میکند. تنها کاری که شما برای جلوگیری از این اتفاقات میتوانید انجام دهید، استفاده از فن مناسب و تعویض خمیر سیلیکون در زمان درست است.
ما در این مطلب با معرفی این خمیر و نقش آن، به شما کمک میکنیم تا زمان مناسب را برای تعویض آن را پیدا کنید. پس تا انتها همراه ما بمانید.
طراحان برای جلوگیری از آسیب دیدن پردازنده رایانه و حرارت دیدن آن، از یک ماده به نام خمیر سیلیکون استفاده میکنند. وظیفه آن قرار گرفتن بین پرازنده و هیت سینک آلومینیومی است تا حرارت را از پرازنده به این قطعه منتقل کند.
این خمیر رسانای الکتریسیته نیست و ماهیت یک رسانای گرما را دارد. از طرفی استفاده از آن تا زمانی که سالم باشد، به پایین آمدن دمای پردازنده از 10 تا 20 درجه کمک میکند. بنابراین تعویض خمیر سیلیکون در زمان مناسب، از آسیب دیدن سیستم شما جلوگیری خواهد کرد.
در بازار از این ماده دو نوع خمیر مخصوص کارت گرافیک و پرازنده وجود دارد که در ادامه با هر دو آشنا خواهید شد.
سیستم شما روزانه در معرض موارد مختلفی مانند گرما، سرما، رطوبت، اکسیژن و دیگر چیزهایی قرار دارد که میتوانند عملکرد قطعات دستگاهتان را تغییر دهند. خمیر سیلیکون یکی از این قطعهها است.
حتماً تا بهحال صدای بهکار افتادن فن لپ تاپ خود را زمان اجرای برنامهها یا بازیهای گرافیکی سنگین، شنیدهاید. این به معنای فشار بالایی است که روی کارت گرافیک و پرازنده سیستم شما اعمال میشود. همین موضوع باعث میشود تا خمیر سیلیکون بیشتر مصرف شود و در نهایت پس از مدتی از کار بیافتد.
خاموش شدن ناگهانی سیستم یا داغ شدن غیرطبیعی آن، از علائم از کار افتادگی این خمیر است که نشان میدهند زمان تعویض خمیر سیلیکون لپ تاپ شما فرا رسیده است.
بنابراین زمانی که برای خرید لپ تاپ استوک اقدام میکنید به وضعیت خمیر سیلیکون آن دقت کنید. چون میتوانید از سلامت کارت گرافیک و پرازنده سیستم مطمئن باشید.
علل مختلف میتوانند تعیین کننده زمان تعویض این خمیر باشند و نمیتوان زمان ثابتی را برای این کار در تمام سیستمها تعیین کرد. اما میتوانید با توجه به دو نکته زیر تخمین مناسبی از زمان مورد نظر داشته باشید.
کیفیت و عملکرد لپ تاپهای مختلف با یکدیگر متفاوت است و همین موضوع تعیین یک زمان مشخص را سختتر میکند. با اینحال به عقیده افرادی که در حیطه تعمیر لپ تاپ تخصص دارند، زمان تعویض خمیر سیلیکون برای دستگاههای اقتصادی، 2 سال است. اما مدلهای باکیفیتتر حتی بعد از 4 تا 5 سال نیز به تعویض آن نیازی ندارند.
بهترین کار برای تعیین وضعیت سلامت این خمیر، بررسی مداوم دمای پرازنده است. باید این کار را در زمانی که طولانی مدت از دستگاه خود استفاده میکنید انجام دهید تا از لزوم تعویض این قطعه اطلاع پیدا کنید.
گرچه افزایش دمای پرازنده تنها به دلیل از کار افتادن خمیر سیلیکون نیست. تجمع گرد و غبار داخل آن نیز میتواند از دلایل دیگر این اتفاق باشد. بنابراین اگر خودتان توانایی آن را ندارید، همیشه لپ تاپتان را پس از مدتی پیش یک مرکز تعمیر معتبر ببرید تا گرد و خاک داخل آن را تمیز کنند. همچنین اگر نیاز به تعمیر کارت گرافیک دارید، مجدداً خودتان نباید اقدام به آن کنید.
اما اگر فن سیستم شما تمیز است و هوا بهخوبی در آن جریان دارد، بهمعنای عملکرد مناسب و درست فن است. بنابراین برای رفع مشکل خود باید به تعویض خمیر سیلیکون لپ تاپتان بپردازید.
خمیر سیلیکون کارت گرافیک حساستر از چیزی است که روی پرازنده قرار دارد. بنابراین تا دو سال پس از خرید سیستمتان یا تعویض خمیر سیلیکونی قبلی، نیازی به اقدام مجدد برای آن نیست. سیستمهای مختلف عمکرد متفاوتی دارند و قطعات آنها نیز مختلف است.
اما اگر بخواهید خودتان این خمیر را تعویض کنید، باید بدانید با قطعه حساسی روبرو هستید که در صورت خطا، ممکن است ملزم به تعویض کارت گرافیک نیز شوید. برای جلوگیری از این اتفاق، مراحل زیر را با دقت دنبال کنید.
سخن نهایی
با وجود تمام پیشرفتی که علم و تکنولوژی کرده، راهی برای جلوگیری از تولید حرارت توسط دستگاههای دیجیتال پیدا نشده است. بنابراین نمیتوانید بهطور کلی از داغ شدن سیستم خود خودداری کنید، تنها کاری که میتوانید انجام دهید کنترل افزایش دما است.
متاسفانه به دلایل مختلف و شرایط اقتصادی که در آن زندگی میکنیم، هزینه کالاهای دیجیتال بهشدت بالا رفته است. بنابراین تعویض دستگاههایی که روزانه از آنها استفاده میکنیم عملاً برای بسیاری از افراد ممکن نیست. تنها راه چاره در این زمان حفظ لوازم موجود و جلوگیری از آسیب دیدن آنها است.
تعویض خمیر سیلیکون یکی از راههایی است که میتواند از آسیب دیدن آن و پرازنده سیستم شما جلوگیری کند. اما برای این کار باید به دو نکته زمان مناسب و تخصص توجه کنید.
مدلهای مختلف لپ تاپ و کامپیوتر به زمانهای متفاوتی برای تعویض خمیر سیلیکون نیاز دارند، بنابراین باید زمان مناسب را برای این کار پیدا کنید. سپس فراموش نکنید اگر تخصص کافی نداشته باشید، با انجام آن تنها به کارت گرافیک دستگاهتان آسیب میزند.