دیتا سنترها و اتاق های سرور، به علت وجود دستگاه های الکتریکی، گرمای زیادی تولید می کنند. معمولا در این قطعات درصد زیادی از انرژی الکتریکی به انرژی گرمایی تبدیل می شود که محصول غیر قابل اجتناب این دستگاه ها می باشد. همچنین با وجود قیمت بالای تجهیزات شبکه و IT موجود در اتاق های سرور، نگهداری بهتر این تجهیزات امری حیاتی می باشد. بنابراین باید به تهویه اتاق های سرور توجهی اساسی کرد.
در ادامه یک گزینه نامناسب و دو گزینه مناسب برای این تجهیزات معرفی خواهیم کرد.
گزینه نا مناسب
در اتاق های سرور، علاوه بردما، درصد رطوبت و مقدار آلودگی نیز مورد اهمیت قرار می گیرد. بنابراین سیستم های تهویه ای مانند کولر آبی، باید از انتخاب شما خط بخورد. این سیستم ها هوای بیرون را به درون محیط انتقال می دهد. این هوا می تواند حاوی ذرات آلودگی، دوده و گرد و خاک بالایی باشد. گرد و خاک و آلودگی ها به مرور روی عملکرد تجهیزات اثر گذاشته و دمای آنها را افزایش می دهد و از عمر آن ها می کاهد. مشکل دیگر این سیستم، عدم کنترل دمای محیط می باشد. اما ایراد اساسی این سیستم ها، رطوبت آن ها می باشد. رطوبت هوای ارسالی کولر های آبی بسیار بالاست. این رطوبت می تواند قطعات الکترونیکی را به راحتی از بین ببرد. بنابر استاندارد های موجود، درصد رطوبت برای دستگاه های الکترونیکی باید بین 45 تا 55 درصد باشد. رطوبت خیلی پایین تر و یا خیلی بالاتر می تواند آسیب جدی ای به این تجهیزات برساند.
گزینه های مناسب
سیستم های کولر گازی و یا داکت اسپلیت، گزینه بهتری برای اتاق های سرور و دیتا سنتر های کوچک تر می باشند. این سیستم ها بهترین انتخاب برای فضاهای بسته می باشند. اساس کار آن ها به این صورت است که هوای گرم محیط را گرفته و با عبور از پره های سرد حاوی گاز مبرد (که در کنداسور بیرونی دستگاه خنک شده است)، آن را خنک کرده و به محیط مجددا پمپاژ کند. همچنین رطوبت محیط در این فرایند میعان شده و به صورت مایع خارج می شود.
از مزایای این دستگاه ها می توان به هزینه کمتر نسبت به سایر دستگاه های مناسب، امکان تنظیم دمای مطلوب و کوچکی و کم جا بودن دستگاه ها اشاره کرد. معایب این دستگاه ها نیز عدم تنظیم رطوبت و مشکل کارکرد یکسره آن می باشد. برای حل این مشکل پیشنهاد می شود از بیش از یک دستگاه برای محیط استفاده شود و با دادن برنامه زمان بندی متفاوت به دستگاه ها، از اعمال فشار زیاد روی یک دستگاه اجتناب شود. مشکل دیگر این دستگاه ها مصرف برق آن ها بود که این مشکل با وجود تکنولوژی اینورتر بر طرف شد. در دستگاه هایی نظر اسپلیت جی پلاس، با وجود این فناوری، مصرف انرژی تا 40 درصد نسبت به اسپلیت های معمولی کاهش پیدا کرده است.
کامل ترین روش تهویه دیتا سنتر ها، استفاده از چیلر و فن کویل می باشد. چیلر آب را به عنوان مایع مبرد خنک می سازد و به درون اتاق ارسال می کند. فن کویل نیز با استفاده از فن های خود، هوای گرم محیط را از میان پره های خنک عبور داده و آن را خنک می سازد. از مزایای استفاده از این دستگاه ها می توان به کاهش هزینه های جاری مصرف برق و امکان استفاده طولانی مدت از آن اشاره کرد. از معایب آن نیز هزینه بیشتر تجهیزات آن نسبت به کولر گازی و داکت اسپلیت می باشد. این امر باعث می شود از این دستگاه برای دیتا سنتر های بزرگ تر استفاده شود.
ظرفیت سرمایشی به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل شامل مساحت فضا، ابعاد و موقعیت پنجره ها و درب، اتلاف گرمایی محیط، میزان تابش نور خورشید روی سقف و دیواره ها، تعداد افراد حاضر در محیط، تعداد تجهیزات الکترونیکی محیط و محاسبه بار گرمایی آن ها و .. می باشد. این ظرفیت با استفاده از فرمول های مخصوص و توسط کارشناسان محاسبه می شود. ظرفیت نهایی می تواند با واحد هایی نظیر BTU، تن تبرید، cfm و یا وات نشان داده شود که برای انتخاب سیستم مناسب تهویه از آن ها استفاده می شود.
در پایان باید دوباره یاد آور شد که خرید دستگاه مناسب برای تهویه، می تواند از بروز حوادث برای تجهیزات سرور و خرابی آن ها جلوگیری کند. با توجه به افزایش قیمت این تجهیزات، در صورت خرابی آن ها، هزینه های زیادی متوجه شما می شود.
برای انتخاب دستگاه مناسب، مشاوره با کارشناسان مربوط برای تعیین ظرفیت و راهنمایی خرید دستگاه مناسب و باکیفیت توصیه می شود. برای این منظور شما می توانید با کارشناسان فروشگاه اینترنتی یار تجهیز yartajhiz.ir ارتباط بر قرار کنید.