شاخ طلایی (Haliç) ورودی بسفر است که دو رودخانه در انتهای آن به آن می ریزند. این بندر به عنوان بزرگترین بندر طبیعی جهان در نظر گرفته می شود و ساحل اروپایی استانبول را به دو قسمت تقسیم می کند. اگر میخواهید صندلیهای کنار رینگ داشته باشید، بهترین مکانها برای تماشای فعالیتهای شاخ طلایی، پل گالاتا، و اگر منظره چشمانداز را ترجیح میدهید ، کاخ توپکاپی یا کافه پیر لوتی در تور استانبول را انتخاب کنید البته برای تور استانبول نوروز ۱۴۰۱ با گلبرگ سیر تماس بگیرید.شاخ طلایی به عنوان یک بندر طبیعی و فوقالعاده امن، نقش مهمی در توسعه استانبول داشته است و اغلب مورد حمله قرار گرفته است. امپراتوری بیزانس مقر دریایی خود را در این ورودی ۷.۵ کیلومتری بسفر قرار داده بود.
شاخ طلایی در استانبول یک آبراه طبیعی است که به تنگه بسفر استانبول می ریزد و شهر قدیمی تاریخی (منطقه فاتح با محله سلطان احمد ) را به شبه جزیره تبدیل می کند. سواحل ۷.۵ کیلومتری (۴.۶۶ مایلی) چیزهای زیادی برای انجام و دیدن دارند. تاریخ غنی این منطقه را به یک جاذبه محبوب برای گردشگران و هنرمندان تبدیل کرده است.
شاخ طلایی قرن ها پناهگاهی برای کشتی ها بود. بندر طبیعی ۳۵ متر (۱۱۵ فوت) عمق دارد. دولت های رومی، بیزانسی و عثمانی از این آبراه به عنوان بندر امن استفاده می کردند. برای ایمنتر کردن آن، از یک زنجیر فلزی غولپیکر که از ورودی در شمال تا برج گالاتا کشیده شده بود (که اکنون تخریب شده، برج جدید گالاتا جایگزین آن شده است) برای محافظت از بندر استفاده شد. هیچ کشتی خارجی نمی توانست وارد شود و خطر ایجاد کند. این منطقه همیشه دارای سکنه خوبی بوده است. قدمت مهاجران اولیه به قرن هفتم قبل از میلاد برمی گردد. بیزانس از آن زمان در بالات زندگی می کردند . یونانیان قومی در قرن پانزدهم در محله فنر ساکن شدند. بیشتر مهاجران یهودی، ارمنی و گرجی در زمان عثمانی به اینجا نقل مکان کردند.
زنجیره شاخ طلایی در استانبول
برای محافظت از شهر قسطنطنیه در برابر حملات دریایی، دو اقدام امنیتی در نظر گرفته شد. اولین اقدام و قابل پیش بینی ساخت دیوارها در امتداد خط ساحلی بود. با این حال، دومین اقدام امنیتی شامل کشیدن یک زنجیر آهنی بزرگ از قسطنطنیه به برج قدیمی گالاتا بود و از این رو از ورود کشتیهای ناخواسته به شاخ طلایی جلوگیری کرد.
فقط در سه نوبت، زنجیر در سراسر شاخ یا شکسته یا دور زده شد:
- در قرن دهم، روسهاکشتیهای خود را از بسفر بیرون کشیدند، آنها را به اطراف گالاتا بردند و دوباره در شاخ طلایی به آب انداختند.
- در سال ۱۲۰۴، در طول جنگ صلیبی چهارم، کشتی های ونیزی توانستند زنجیر را بشکنند.
- در سال ۱۴۵۳، سلطان محمد دوم عثمانی نیز از تاکتیک دور زدن کشتی های خود در سراسر گالاتا با استفاده از کنده های روغنی استفاده کرد، زیرا تلاش های قبلی برای شکستن زنجیره شکست خورده بود.
شاخ طلایی امروز
از قرن هفتم قبل از میلاد به بعد سواحل شاخ طلایی مهاجران را به خود جذب کرده است و قسطنطنیه را قادر می سازد تا به بندری غنی و قدرتمند تبدیل شود. پس از فتح قسطنطنیه در سال ۱۴۵۳، هجوم بیشتری از بازرگانان یونانی، یهودی و ایتالیایی و همچنین سایر غیرمسلمانان وجود داشت.
شاخ طلایی در قدیم.برای صدها سال تجارت شهر توسط کشتی هایی انجام می شد که کالاهای خود را در انبارهای شاخ طلایی بارگیری می کردند. همراه با انبارها، کارخانه های نزدیک و بیشتری شروع به رشد کردند. متاسفانه این فعالیت صنعتی آب شاخ طلایی را نیز به شدت آلوده کرد.
اما امروزه کشتی های (کانتینری) از بندر دریای مرمره استفاده می کنند و آلودگی آن برطرف شده است. در سالهای اخیر، بیش از چهار هزار ساختمان در سواحل شاخ طلایی تخریب شده، کسبوکارها به مراکز جدید خارج از شهر منتقل شدهاند، سواحل به پارک و باغ تبدیل شده و فاضلاب تصفیه شده است.
پل های روی شاخ طلایی
هر دو سواحل شاخ طلایی با کمتر از چهار پل به هم متصل هستند. معروف ترین آنها بدون شک پل گالاتا است که امینونو را به گالاتا متصل می کند. این پل، با عرشه پایینی از رستوران ها و بارها، جایگزین پل پانتونی بسیار محبوب قبلی شد. پل دوم پل آتاتورک نام دارد. در بین این دو پل، یک پل عابر پیاده / مترو با یک توقف درست در وسط پیدا خواهید کرد. پل چهارم – پل شاخ طلایی – یک پل بزرگراهی است که در عمق بیشتری در شاخ طلایی قرار دارد.شبیه این پول را در آنتالیا در کالیچی با تور آنتالیا نوروز ۱۴۰۱ با تورهای آنتالیا گلبرگ سیر خواهید دید
چرا به آن شاخ طلایی می گویند؟
دو افسانه وجود دارد که صفت “طلایی” را توضیح می دهد. طبق افسانه اول، بیزانسی ها در زمان تسخیر عثمانی آنقدر اشیاء با ارزش را در آن پرتاب کردند که آب ها از طلا می درخشید.
داستان دوم و قابل قبول تر می گوید که این نام به دلیل نور طلایی است که ظاهراً هنگام غروب خورشید از رودخانه خارج می شود. منظره ای که نمی توانید از دست بدهید!
مورخان بر این باورند که تعریف شاخ طلایی از ظاهر آبراه ناشی می شود – یک ورودی باریک به دو نهر کوچکتر تقسیم می شود. وقتی از بالا به آن نگاه می شود، یاد شاخ می اندازد. کلمه طلایی احتمالاً به رنگ طلایی گفته می شود که آب ظاهراً در غروب خورشید به دست می آورد. حدس دیگر از ریشه “طلایی” منطقه تجاری ثروتمند استانبول است که زمانی این مکان بوده است.
استرابون جغرافیدان و مورخ یونانی که در قلمرو ترکیه مدرن زندگی می کرد این خلیج را “بیزانس طلایی” نامید. یونانیان بعدی از آن به عنوان شاخ طلایی یاد کردند. اما امروزه یونانیان نامی دارند که معادل «خلیج به شکل شاخ» است.