اگر شماام اهل سفر، کمپینگ و گردش در طبیعت هستین. پس پیشنهاد میکنم اصلا این مطلب رو از دست ندین. روش هایی از آشپزی تو طبیعت رو بهتون معرفی کردیم که با کمترین هزینه و تجهیزات بتونید خودتون هر غذایی رو درست کنید و از خوردنش لذت ببرین. پس تابه، بشقاب، کارد و چنگال و مواد اولیه برای پخت غذای مورد علاقتون رو بردارین و با کوه مان همراه بشین.
خوب یسری جاها هستن مثل جنگل و کویر که شما اونجا کمپ زدی و اصلا تجهیزات خاصی در دسترس نیست. یا جایی رفتی مسافرت که رستوران و غذا های آماده به لوکیشن شما دور هستن. چاره چیه ؟ معلومه خوب، بیای خودت آشپزی کنی. اما چه وسیله ای برای آشپزی همراهت ببری تا بهترین غذا رو بتونی بخوری و نیازت رو یک جورایی همه جوره رفع کنه ؟ راه حل، خرید لوازم کمپینگ مناسب نیازتونه که در ادامه توضیحش میدم.
اولین قدم درست کردن آتش
خوب همتون در جریان هستین که آتش اولین چیز برای طبخ غذا تو طبیعته. اول بهتون کمک میکنم یک آتش مشتی درست کنید و بعد میگم از چه وسیله ای باید استفاده کنید. یکی از آسون ترین روش ها برای ساخت آتش تو طبیعت استفاده از هیزم و الواره. اما برای بعضی آدما همینم سخته و کلی اذیت میشن برای انجامش، خوب یسری نکته رو باید بهش توجه کنین تا راحت تر آتش درست کنید. باید بدونید که یک آتش به سه چیز برای روشن شدن نیاز داره. حرارت، سوخت و اکسیژن
- فندک، کبریت یا جرقه زن کوهنوردی همراه داشته باشید
- مقداری ماده آتش زنه، بنزین یا الکل صنعتی همراه داشته باشید
- برای روشن کردن آتش هیزم های کوچک و الوار هایی متوسط کاملا خشک جمع کنید
- مکانی را انتخاب کنید که وزش باد باعث خاموشی آتش نشود
خوب الان شما همه مواد لازم جهت آتش رو دارین و فقط لازمه یک زمین خشک و بدون گیاه رو پیدا کنید، یکم زمین رو حفر کنید و هیزم خودتون رو داخلش بزارین و آتش رو روشن کنید. بهتره هیزم هارو به صورت هرم تشکیل بدین تا بهترین بازدهی رو داشته باشه.
“لطفا به فکر طبیعت باشین، گیاهان رو نسوزونید، آتش روشن رو رها نکنید و از شاخه های سالم درختان استفاده نکنید”
این همه دردسر ارزش یک آتش رو داشت ؟ بزارین یک روش بهتر بهتون پیشنهاد بدم. چرا از فایرباکس هیزمی استفاده نمیکنید ؟ فایرباکس ها یا اجاق هیزمی یک محفظه فلزی هستن که خیلی راحت و آسون بهتون کمک میکنن آتش رو راه بندازین. انواع مختلفی با سایز های مختلف دارن که اولا دیگه نه به طبیعت آسیبی وارد میشه، دوما نه انقدر زحمت داره کار باهاش و سوما میتونی ازش خیلی راحت به عنوان اجاق استفاده کنی.
یک سطح صاف و حرفه ای برای گذاشتن تابه یا کتری. هیزم هارو داخلش میریزین و کمی ماده آتش زا، حالا صبر میکنید آتش خودش راه بیفته. دور و بر این فایر باکس ها یسری دریچه وجود داره که کمک میکنه آتش نفس بکشه و خیلی سریع تر راه بیفته و شعله بکشه. پس حتما برای سفر بعدی یک اجاق هیزمی یا فایرباکس همراهتون باشه 😉.
با ست های آشپزی همه ی مشکلات حل میشود
خوب حالا که آتش تون روشنه، بزارین یک روش عالی دیگه هم بهتون پیشنهاد بدم. اونم استفاده از ست های آشپزی تو طبیعته. این نوع محصولات مجموعه ای از ۳ یا ۴ قلم محصول هستن که در کنار هم میتونن واقعا تمام نیاز های شما از خورد و خوراک سفر رو رفع کنن. یعنی از پخت مرغ و گوشت گرفته تا دم کردن چایی.
حالا داستان چیه ؟ به همین سه کلمه خطم میشه، ساج و سه پایه و توری گریل. ساج که همون تابه مخصوصه آشپزی تو طبیعته که شکلی دایره ای داره و میتونه حرارت شدید رو تحمل کنه. این نوع ساج ها معمولا بین ۲ تا ۶ نفر رو میتونن ساپورت کنند. سه پایه که ممکنه در بعضی موارد چهار پایه ام باشه، همون چیزیه که این ساج بهش آویزون میشه و با فاصله روی آتیش قرار میگیره. توری گریل هم که معمولش شکل دایره ای داره، یک سطح صاف توری شکله که برای پخت غذا بدون روغن استفاده میشه. اصطلاحا بهش میگن “کبابی”. البته این توری هم قابلیت آویز داره و باید ساج رو بردارین و به جاش توری گریل رو قرار بدین.
اگر بخواین حرفه ای تر سفر کنید و از کمپ با دوستان و خانواده لذت ببرین، پیشنهاد میکنم حتما به فکر خرید ست آشپزی در طبیعت باشین. این ست ها قیمت خیلی بالایی ندارن و میشه با یک بار هزینه دیگه خیالتون از پخت و پز تو طبیعت راحت باشه.
نکات مهم برای شستشو – نگهداری ساج و توری گریل
- برای شست و شوی ساج و توری گریل بزارین ظروف سرد بشن و بعد انجام بدین
- توری گریل و ساج رو نباید خیلی زیاد از حد با مواد شوینده شست چون هم اثرشون روی ظروف میمونه و هم لایه ی رویی اونا از بین میره
- بعد از شستن ظروف بهتره که سریع اونارو خشک کنید تا آب باعث زنگ زدگی اون ها نشه.
- یک ابر همراهتون داشته باشین و بعد از استفاده و شستشو ظروف رو با روغن خوراکی مرطوب کنید تا جنس خودشون رو از دست ندن و خشک نشن.
- برای پخت و پز و هم زدن غذا داخل ساج ( تابه ) از وسایل نوک تیز مثل چاقو و چنگال فلزی استفاده نکنید. بهترین حالت قاشق چوبیه.
البته این نکته رو هم بگم که ساج و توری های کوه مان از یک لایه سیزنی که روشون وجود داره بهره میبرن. این لایه از روغن گیاهی درست شده و رنگ مشکی رو روی سطح ظروف ایجاد میکنه. هم باعث نچسبیدن مواد غذایی میشه، هم باعث شستشوی راحت ظرف ها میشه و البته مواد معدنی خوبی رو هم به بدن میرسونه.
انتخاب وسایل کمپینگ و کوهنوردی با توجه به تنوع زیاد یکم برای تازه کار ها سخته ولی با چند تا تجربه سفر به جاهای مختلف حتما این موضوع دستتون میاد، که شما چه نیازی برای کمپینگ دارین و چه ابزاری از واجبات شما باید باشه. این بهترین حالت خریده، چون وقتی وارد یک فروشگاه میشین انقدر چیزای متنوع و جذاب وجود داره وسوسه میشین که بخریدشون و بعدا پشیمون خواهید شد از بی کاربرد بودن اون ها. در کل امیدوارم این مطلب براتون مفید بود باشه و آرزوی بهترین و لذت بخش ترین کمپینگ ها رو براتون دارم. این نوشته توسط فروشگاه لوازم کمپینگ و کوهنوردی کوه مان منتشر شد.