ارزهای دیجیتال را همه میشناسند، کوچک یا بزرگ فرقی ندارد، درست است که برخی هنوز به دنیای ارزهای دیجیتال بد بین هستند ولی واقعیت این است که نام ارزهای دیجیتال تقریباً به گوش تمام افرادی که با رسانه و فضای مجازی ارتباط دارند خورده است.
در سال ۲۰۲۱ زمانی که بیت کوین به اوج قیمت خود رسید کمتر رسانهای بود که ارزهای دیجیتال حرفی به میان نیاورد. در این مقالۀ آموزشی با مجموعۀ راهبران فردا همراه باشید تا شما را با دنیای بلاک چین، دنیای جدیدی که بستر بزرگترین ارز دیجیتال جهان یعنی بیت کوین بر روی آن ساخته شده است، آشنا کنیم.
مطالب بیشتر: همه چیز در مورد بازی جدید بلاکچینی بهنام «Epic War»
بلاک چین چیست؟
بلاک چین برای اولین بار زمانی که ساتوشی ناکاموتو، بیت کوین را اختراع کرد، به دنیا معرفی شد. بلاک چین بستری بود که موجب ساخت بیت کوینهای جدید میشد.
به طور کلی بلاکچین، یک سیستم ثبت اطلاعات و گزارشات به صورت رمزنگاری شده است. بلاک چین در واقع یک نوع دیتابیس یا همان پایگاه داده است.
همانطور که در دیتابیس اطلاعات به صورت الکترونیکی در یک کامپیوتر ذخیره میشود، بلاک چین نیز اطلاعات را در خود ذخیره میکند.
البته جالب است بدانید اصلیترین تفاوت بلاکچین با سایر دیتابیسها در ساختار ذخیرۀ اطلاعات است. در این ساختار جدید، اطلاعات به صورت گروهی، جمع آوری میشود که به آن بلوک«Blocks» گفته میشود.
هر بلوک از ظرفیت محدودی برخوردار است و میتواند مقدار معینی از اطلاعات را در خود ذخیره کند. زمانی که بلوک ها تکمیل میشوند و فضای آنها پر میشود، به بلوک قبلی متصل شده و حالت زنجیرواری را شکل میدهند که آنها زنجیرۀ بلوکی گفته میشود.
سال ۲۰۰۸ اولین سالی بود که ساتوشی ناکاموتو در مقالهای به توضیح بیت کوین پرداخت. این مقاله به تولید ارزهای دیجیتال با امنیت بالا و بدون کنترل هیچ نهاد مرکزی اشاره کرده بود.
سال ۲۰۰۹ اولین بلاک با نام «جنسیس» بر روی بلاک چین بیت کوین ایجاد شد.
اولین محصول بلاک چین
همانطور که در بالا اشاره شد اولین و معروفترین محصول بلاک چین،بیت کوین است که از آن برای ذخیرۀ اطلاعات مالی کاربران استفاده میکند.
هر بلاک تنها میتواند یک مگابایت اطلاعات را در خود ذخیره کند. البته توجه داشته باشید که این یک مگابایت حجم کمی نیست زیرا بلاکها از اعداد و حروف تشکیل شدهاند و هر بلاک فضای بسیار زیادی برای ذخیرۀ محسوب میشود.
تمامی تراکنشها در بلاکچین با تأیید خود کاربران انجام میشود و دولتها و سازمانها نمیتوانند بر آن نظارتی داشته باشند.
جالب است بدانید که هر فردی میتواند به اطلاعات ثبت شده به بلاک چین دسترسی داشته باشد، اما توانایی تغییر در آن را ندارند.
آشنایی بیشتر با دنیای بلاک چین
بلاک چین سه مفهوم کلیدی دارد که عبارت اند از:
بلاک
هر شبکه از بلاکهای زیادی تشکیل شده است که خود شامل سه بخش میشود:«Data»، «Nonce» و «Hash»
Data به اطلاعات بلاک که شامل تراکنشهایی است که انجام شده.
Nonce به مجموعۀ اعداد ۳۲ بیتی میگویند که در زمان ایجاد بلاک، به صورت تصادفی ایجاد میشوند و پس از ایجاد، به عنوان هدر هش در بلاک استفاده میشوند.
Hash نیز اعداد ۲۵۶ بیتی هستند که در کنار نانس قرار میگیرند.
گره
به هر نوع وسیلۀ الکترونیکی که بتواند یک کپی از کل شبکه بلاک چین را در خود ذخیره کند، گره گفته میشود. اگر بگویند یکی از مهمترین ویژگیهای بلاک چین چیست، میشود به توزیع شده بودن بلاک چین یا همان «Decentralized » بلاک چین اشاره کرد. این شبکه، یک دفتر کل توزیع شده است که با گرهها به هم متصل شده است.
بلاکهای جدید تا به تأیید گرهها نرسند، نمیتوانند وارد شبکه شوند. شفافیت بلاک چین نیز به همین دلیل است. گرهها به یکدیگر متصل شدهاند و این اتصال نظیر به نظیر سبب شده تا همۀ آنها اطلاعات یکسانی را ذخیره و ثبت کنند.
ماینر
بلاکهای جدید، توسط ماینرها تولید میشود.ماینرها با بهرهگیری از نرمافزارها و سختافزارهای قدرتمند به حل مسائل پیچیدۀ ریاضی میپردازند. پس از باز شدن جواب این مسئله، بلاک جدید آزاد ساخته و پاداش آن بین ماینرها تقسیم میشود.
نگاه فنی به بلاک چین
با استفاده از بلاک چین، افراد میتوانند گزارشات مختلفی را به یک بایگانی اطلاعات وارد کنند. وجه تمایز این ساختار، نظارت کاربران بر تمامی مراحل است. کاربران میتوانند چگونی ثبت و به روز رسانی اطلاعات را بررسی کنند. در شبکۀ بلاک چین کاربران مالک اصلی اطلاعات پایگاه داده هستند و این اطلاعات هرگز پاک نمیشوند.
اطلاعات در بلاک چین به صورت رمزنگاری شده هستند و سپس ذخیره میشوند.
آشنایی با انواع بلاک چین
در ادامۀ این مقاله وبسایت راهبران فردا، با انواع مختلف بلاک چین آشنا میشوید.
بلاک چین خصوصی
در این بلاک چین، برخی از سرویسدهندهها که همان گره های شبکه هستند، به دیگر اعضا اعتباراتی میبخشند. با این ساختار، شبکه در اختیار عموم قرار ندارد و تنها گرههایی که مورد بررسی و ثبت قرار گرفته باشند، میتوانند به شبکه دسترسی داشته باشند. برخی از بلاکچینهای شرکتی که با آن حقوق کارمندان و این چنین اموری انجام میشود، از این دسته هستند.
بلاک چین عمومی
دسترسی شبکۀ بلاکچین عمومی در اختیار عموم قرار دارد و همه میتوانند یکی از اعضای آن باشند. البته باید توجه باشید که برخی از بلاک چینهای عمومی نیز به صورت انحصاری نیازمند مجوز هستند.
مزایا و معایب بلاک چین چیست؟
برخی از مزایای بلاک چین عبارت است از:
- شفافیت
- تمرکز زدایی
- تغییرناپذیری
- حذف واسطهها برای انجام تراکنشها
- امنیت بالای شبکه
- دقت بالای شبکه
- معاملات با امنیت کامل و به صورت خصوصی انجام میشوند
برخی از معایب بلاکچین:
- تغییردادهها پس از افزوده شدن به بلاکچین بسیار مشکل است.
- با لو رفتن کلید خصوصی هر آدرس بلاک چین، تمام پولهای آن آدرس گم میشود و قابل پیگیری نیست.
- تعداد تراکنشات کم در هر ثانیه