تجهیزات ایمنی ساختمانی
با گذشت زمان ایمنی از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. در صورت مشاهده هر گونه مغایرت با قوانین ایمنی ساختمان ساخت و ساز متوقف می شود. بنابراین در این مقاله قصد داریم مهم ترین لوازم ایمنی ساختمان را معرفی کنیم.
چرا باید از تجهیزات ایمنی ساختمان استفاده کنیم؟
شاید برای شما هم سوال پیش بیاید چه ضرورتی دارد که از تجهیزات ایمنی ساختمان استفاده کنیم و یا اصلا به چه تجهیزاتی، تجهیزات ایمنی ساختمان می گویند؟ خوشبختانه در دنیای امروز به صورت کلی هم در جهان و هم در ایران جان انسان ها بسیار مورد اهمیت واقع شده است و کارگرانی که در ساختمان ها به کار مشغول هستند با اطمینان خاطر بیشتری به فعالیت می پردازند.
هم چنین دولت ها قوانینی وضع کرده اند که اهمیت تجهیزات ایمنی را دو چندان کرده است و در صورت رعایت نکردن قوانین برخورد جدی اعمال خواهد شد. باید به این امر مهم نیز توجه داشت قبل از شروع کار روش استفاده از آن ها را نیز تمامی افراد فرا بگیرند تا بتوانند در مواقع ضروری بهترین عملکرد را داشته باشند.
نکته ای قابل ذکر این است که نه تنها در ساختمان سازی بلکه در تمامی بخش های صنعت این مورد باید رعایت شود و جای بسیار امیدواری است. هم چنین این امر را نمی توان انکار کرد که تمامی افراد زمانی که متوجه شوند جانشان برای کارفرما اهمیت دارد کار را به صورت بهتری انجام می دهند.
تجهیزات ایمنی ساختمان
یکی از لوازمی که در ساختمان سازی به کار می رود، ماشین آلات می باشند. بنابراین ایمنی ماشین آلات در الویت قرار دارد چرا که بیشترین و مهم ترین خطراتی که جان کارگران را مورد تهدید قرار می دهد ناشی از ماشین آلات می باشد.
انواع خطرات ناشی از استفاده از ماشین آلات
- خطرات حرارتی
- خطرات ناشی از ارتعاش
- خطرات الکتریکی
- خطرات مکانیکی
- خطرات ناشی از صدا
- خطرات ناشی از مواد و اجسام
خبر خوب این است شما می توانید با تهیه ی انواع تجهیزات ایمنی مانع از اتفاقات ناگوار شوید.
ابزار کار مورد نیاز برای تجهیزات ایمنی ساختمان
مهم ترین نکته ای که تمامی کارفرما ها باید به آن توجه کنند تهیه ی انواع تجهیزات ایمنی سالم می باشد. در وهله ی اول پیمانکاران موظفند از سالم بودن تمامی تجهیزات اطمینان حاصل کنند تا مشکلی برای کسی پیش نیاید. سپس باید به تمامی افراد روش استفاده از آن ها نیز آموزش داده شود تا از بروز هر گونه حادثه جلوگیری شود. در ادامه به معرفی مهم ترین مواردی می پردازیم که باید در ایمنی تجهیزات به آن توجه کرد.
چه مواردی در ایمنی ساختمان باید رعایت شود؟
نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که جهت برشکاری به هیچ عنوان از گاز طبیعی نباید استفاده کرد. شلنگ هایی که مورد استفاده قرار می گیرد جنسشان باید ضد ضربه باشد. هم چنین کمپرسور ها باید یک شیر اطمینانی داشته باشند. در نهایت تمامی تجهیزاتی که در ساخت و ساز استفاده می شود باید ماکزیمم کیفیت را دارا باشد تا از هر گونه آسیب مالی و جانی جلوگیری شود. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که رعایت موارد احتمال وقوع حوادث را کم می کند اما آن را به صفر نمی رساند.
چه خطراتی در ساختمان سازی وجود دارد؟
همان طور که می دانید در ساختمان سازی احتمال وقوع هر گونه حادثه ای از قبیل احتراق یا آتش سوزی، سقوط آسانسور، برق گرفتگی و … وجود دارد که هم خسارت مالی و هم جانی را به همراه دارد. در برخی موارد خسارات ناچیزی باقی می گذارد اما در برخی مواقع خسارات جبران ناپذیری در پی داشته است. بنابراین به خاطر صرفه ی اقتصادی و یا اتمام به موقع کار نباید استفاده از تجهیزات ایمن را کنار گذاشت. هم چنین علاوه بر موارد ذکر شده باید از جعبه ی کمک های اولیه و کپسول آتش نشانی و جعبه ی آتش نشانی بهره برد.
چرا کپسول آتش نشانی مورد نیاز است؟
همان طور که در موارد بالا ذکر کردیم احتمال آتش سوزی و حریق در ساختمان سازی بالاست و وجود کپسول های آتش نشانی جهت خاموش کردن و مهار کردن آتش لازم است. بستگی به نوع ساختمان نوع کپسول های آتش نشانی نیز متفاوت است که برخی از آن ها به صورت دستی هستند برای آن که بتوانید به راحتی خاموش کننده را حمل کنید. در بعضی ساختمان ها آن ها را به صورت چرخدار خواهید یافت.
جعبه ی آتش نشانی چه کاربردی دارد؟
جعبه ی آتش نشانی نیز باید در ساختمان سازی وجود داشته باشد و به کار رود. درون این جعبه ها، کپسول آتش نشانی و قرقره ی هوزریل وجود دارد که توسط این دو ابزار می توانید آتش سوزی را مهار کنید و خسارات ناشی از آتش سوزی بکاهید. در ادامه به معرفی انواع جعبه ی آتش نشانی می پردازیم.
بررسی انواع جعبه آتش نشانی
جعبه های آتش نشانی را می توان به صورت های گوناگون دسته بندی کرد. اگر بخواهیم به صورت کلی جعبه ها را تقسیم بندی کنیم آن ها را به دو دسته ی روکار و توکار دسته بندی می کنیم. اگر بخواهیم از لحاظ کاربرد آن ها را تقسیم بندی کنیم به ترتیب عبارتند از: جعبه تک کابین، جعبه دو کابین عمودی یا دو طبقه، جعبه دو کابین افقی یا دو قلو، جعبه برای نگهداری خاموش کننده ی دستی آتش
جعبه ی آتش نشانی رو کار و تو کار همان طور که از اسمش مشخص است آن برا اساس محل قرار گیری آن ها دسته بندی شده اند. جعبه های رو کار بیشتر در کارخانجات و صنعت و مکان های عمومی مورد استفاده قرار می گیرد اما جعبه های توکار در اغلب ساختمان ها، بیمارستان ها، هتل ها و … کاربرد دارد و فضای زیادی را اشغال نمی کند. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که در ساختمان های قدیمی نمی توان از جعبه آتش نشانی توکار استفاده کرد.
سخن آخر
با توجه به موارد ذکر شده رعایت موارد ایمنی و استفاده از تجهیزات ایمنی امروزه از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است و حتی اگر موارد فوق را رعایت نکنید احتمال برخورد قانونی و جریمه شدن نیز وجود دارد. از وجود جعبه آتش نشانی، جعبه کمک های اولیه و خاموش کننده ها نیز غافل نشوید.